Traditionsrig folkeoplysning til danske børn på TV og i skolen

DR og Danida har samarbejdet om Børnenes U-landskalender i over 50 år. Begge lægger sig hvert år i selen for at skabe et stykke folkeoplysning af høj kvalitet. U-landskalenderen skal vække nysgerrighed og udsyn til verden – og læring og eftertanke. Det sker sammen med årets hjælpeorganisation, i 2018 Dansk Flygtningehjælp.

Næsten alle danskere kender Børnenes U-landskalender og har oplevet den som en fast del af optakten til juletiden helt siden 1962. Sådan er det stadig. Over 100.000 danske børn tager hvert år hul på deres december-morgener ved at åbne dagens låge på pap-lågekalenderen. Endnu flere ser udsendelserne i TV. Og i 2017 blev undervisningsmaterialet brugt af over 200.000 skoleelever, mens over 130.000 elever også arbejdede med U-landskalenderens bøger.

Børnenes U-landskalender opstod som et tæt samarbejde mellem Danida og DR – og det samarbejde består stadig i dag. For begge er indsatsen lidt af en hjertesag, og derfor bliver der hvert år lagt et stort arbejde i at forny og forbedre U-landskalenderens aktiviteter for børnene i Danmark.

U-landskalenderen består i dag af fire dele:

  • Den traditionsrige lågekalender i pap, der knytter an til årets tv-julekalender på DR.
  • En række nye film om årets land, der produceres af DR og udsendes på DR’s børnekanaler.
  • Årets undervisningsmateriale fra Danida med børnebog, web-univers, iPad-app, opgaver og aktiviteter til 1.-5. klasse.
  • Årets hjælpeprojekt, der dækkes af overskuddet fra lågekalenderen plus midler fra Danida. I 2018 står Dansk Flygtningehjælp for projektet, der skal hjælpe syriske flygtningebørn i nærområderne – i Libanon, Tyrkiet og Jordan.

U-landskalenderen på TV

DR sender sine TV-hold på rejse i årets land for at finde årets nye historier – ofte med nogle af DR’s mest populære børneværter i front. Resultatet er en hel række film, som udfolder årets tema i godt børne-tv med stof til eftertanke. Dem møder ungerne på begge DR’s børnekanaler ind gennem efteråret – men også senere hen i genudsendelser.

Alle de film kan skolerne også bruge i klassen ved at vise dem fra Filmbanken i lærer-universet her på hjemmesiden. Børnene vil desuden møde lågekalenderen mange steder ude i butikkerne og i DR fra oktober.

Tradition på de danske skoler

Børnenes U-landskalender er også blevet en fast tradition på mange hundrede skoler.

  • Nyt hvert år: Danida udgiver hvert efterår et nyt, stort og gennemarbejdet undervisningsmateriale om årets land. Hvert år med helt nyt indhold, bøger, film og opgaver.
  • Materialet er ikke i sig selv ”julet”, og det beholder sin aktualitet i årevis frem. Derfor kan du bruge og genbruge det året rundt, når det passer ind hos jer.
  • Samlet tema til flere fag: Materialet retter sig mod flere fag, men har altid en god, skønlitterær bog som centrum – og det handler om børneliv, livsvilkår og natur i årets land. Årets forfatter, fotografen og den koordinerende undervisningskonsulent har været på rejse i landet for at samle materiale ind. Derfor er der altid en klar rød tråd gennem det hele.
  • Nemt at anvende – og alt, hvad I skal bruge til alle opgaver osv., er lige ved hånden.

Målet er folkeoplysning af høj kvalitet

Målet er at tilbyde et materiale med en høj faglig og didaktisk kvalitet – som også er en sjov og engagerende oplevelse for eleverne. Det er samtidig et vigtigt mål, at det ikke ”spilder” faglærernes og børnenes tid.

Derfor skal det på samme tid give solid læring, der følger fagenes undervisningsmål – og give et spændende kig ud til børneliv i en helt anden del af verden. Et liv, der er noget at lære af, fordi det både ligner elevernes eget og er meget anderledes.

Et kulturmøde, hvor de danske børn også møder sig selv.

 

Børnenes U-landskalenders websider, bøger og undervisningsmaterialer produceres for Danida af:

Publikum Kommunikation
inVirke
Pluralis
Morten Bak Grafisk

 R185321