Årets projekt: Hjælp til flygtningebørn fra Syrien

I 2018 går overskuddet til at hjælpe syriske børn, der lever som flygtninge i Syriens nabolande. Dansk Flygtningehjælp står for projektet. Børnene skal have smilet og håbet igen. De vil få hjælp til skolen. Og de vil få hjælp til at lære, hvordan de skaber sig et bedre liv midt i en ny og svær situation.

De syriske flygtningebørn har brug for vores hjælp. Det er særlig vigtigt at gøre en stor indsats for at hjælpe de mange, der er flygtet til ”nærområderne” i Syriens nabolande: I Jordan, i Libanon og i Tyrkiet. Det er nemlig her, langt de fleste af flygtningene fra Syrien bor.

De fleste må klare sig selv i de store byer

De fleste af dem bor ikke i lejre. De finder selv en lille bolig, oftest i fattige kvarterer i de store byer. Her skal de klare sig selv. Nabolandene har ikke kræfter til at tage godt hånd om dem alle sammen, fordi der er så mange.

Borgerkrigen i Syrien har varet siden 2011 og har sendt over halvdelen af syrerne på flugt. De er blevet tvunget til at forlade deres hjem. Nogle af dem forsøger at klare sig ved at flytte fra sted til sted i andre dele af Syrien. Andre har måttet flygte helt væk fra Syrien til andre lande. Nabolandene har taget imod over fem millioner syriske flygtninge.

 Or12470

Børnene har særlig brug for hjælp

Derfor er der ikke meget overskud til at hjælpe de syriske børn. De har hjemve og skal pludselig finde ud af at klare sig i et nyt liv på et helt fremmed sted. Børnene bor gerne sammen med deres søskende og forældre eller hos f.eks. onkler og tanter.

Oftest må flygtningefamilierne bo mange sammen i en meget lille bolig og næsten uden penge. Måske i et telt eller i et enkelt rum i en lejlighed. For de fleste handler livet mest om at få mad og tøj og klare enkle ting i hverdagen. Samtidig prøver de at finde et job og langsomt få bygget et nyt liv op. Ingen ved, hvor mange år de må blive i det nye land.

 Or10530

Mange af børnene er stadig bange, kede af det eller er gået helt i stå på grund af de ting, de har oplevet. De har jo set krig og flugt, og de har måske mistet nogle af deres venner eller nogle fra familien.

I nogle af nabolandene går næsten halvdelen af de syriske flygtningebørn heller ikke i skole. Enten fordi skolerne er overfyldt. Eller fordi familien er for fattig til at sende børnene i skole. Derfor risikerer Syrien at tabe en hel generation af børn og unge, der slet ikke får en uddannelse. Det er ekstra slemt, fordi det netop er denne generation af børn, der engang skal tilbage til Syrien og være med til at genopbygge deres hjemland.

Børnene skal have tryghed og støtte

Før borgerkrigen havde de fleste syriske børn et helt almindeligt liv, der på mange måder mindede om danske børns hverdag med skole, venner og fritidsaktiviteter.

 Or11813

Årets projekt skal hjælpe syriske flygtningebørn i nærområderne til igen at få så tryg og normal en hverdag som muligt – med plads til skole, fritid og leg. Det skal ske gennem støttende aktiviteter for børn i Dansk Flygtningehjælps særlige medborgerhuse (Community centre) i Tyrkiet, Libanon og Jordan.

Syriske børn skal have smilet og håbet igen

U-landskalenderens projekt skal hjælpe på tre måder:

 1. Dansk Flygtningehjælp vil etablere ”børnezoner” i de lokale medborgerhuse. Her får de udsatte børn et trygt rum. Gennem leg og læring får de hjælp til at styrke deres personlige og sociale evner til at håndtere deres traumer og svære situation.
 2. Dansk Flygtningehjælp vil styrke de udsatte børns faglige udvikling gennem lektiehjælp og skolevejledning.
 3. Dansk Flygtningehjælp vil styrke de udsatte børns robusthed og modstandskraft gennem støtte og rådgivning til forældrene.

_R182497

Fakta om Syriens flygtninge:

 • Borgerkrigen i Syrien brød ud i marts 2011.
 • Før borgerkrigen boede der 21 millioner mennesker i Syrien.
 • I 2018 er over halvdelen blevet tvunget på flugt fra deres hjem.
 • 6,2 millioner syrere lever som flygtninge inden for Syriens grænser.
 • 6,3 millioner syrere er flygtet ud af landet. Af dem er omkring halvdelen under 18 år.
 • Jordan huser 700.000 syriske flygtninge (de udgjorde 7,1 procent af Jordans befolkning i 2017).
 • Tyrkiet huser 3,5 millioner syriske flygtninge (de udgjorde 4,3 procent af Tyrkiets befolkning i 2017).
 • Libanon huser 1 million syriske flygtninge (de udgjorde 16,4 procent af Libanons befolkning i 2017).
 • Til sammenligning husede Danmark i 2017 i alt 36.000 flygtninge fra alle verdens lande (de udgjorde 0,6 procent af Danmarks befolkning).

Kilde: UNHCR  

Fakta om årets projekt

Årets projekt hjælper syriske flygtningebørn i Jordan, Libanon og Tyrkiet.

 • 11.500 børn vil få psykosocial støtte. Det styrker deres sociale kompetencer og hjælper dem med at håndtere deres traumer og situation som flygtning.
 • 5400 børn vil få lektiehjælp og/eller skolevejledning, så de lettere kan genoptage en afbrudt skolegang.
 • 5400 familier vil få rådgivning med fokus på at øge trivslen i hele familien. I nogle familier er det helt nødvendigt for at børnene kan udvikle sig positivt og få en god hverdag.
 • 1480 forældre vil få rådgivning om, hvordan de bedst kan hjælpe deres børn og støtte deres udvikling.
 • 400 særligt udsatte flygtningefamilier vil få økonomisk støtte til at dække akutte behov. Det kan være enlige mødre med mange børn eller familier med handikappede børn.