Elevbogen er et centrum i materialet

Årets elevbog er ”Månestenen” af Bodil El Jørgensen. Ud over hovedfortællingen rummer den forskellige typer faktastof, læselet-eventyr og masser af illustrationer. Den er et centrum i materialet, men man kan også bruge det uden. Der er også lydbøger og læsetræning. 64 sider i stort format.

Elevbogen er materialets tematiske omdrejningspunkt og egner sig godt som centrum i et litteraturfagligt danskforløb. Du kan godt bruge opgaver og andre dele af materialet uden elevbogen, men den er god at bruge som rød tråd eller som intro til et forløb.

”Månestenen” – fiktion og virkelighed af Bodil El Jørgensen

Nour

Hovedkarakteren Nour

Årets nye fortælling, Månestenen, er af Bodil El Jørgensen. Den er inspireret af hendes rejse i Jordan og møder med syriske flygtningefamilier der.

Jordans hovedstad hedder Amman. Her bor rigtigt mange mennesker, som er flygtet fra krigen i Syrien. En af dem er den 10-årige pige Nour og hendes familie. De savner alle livet i Syrien. Nours storesøster Asma er særlig hårdt ramt. Familiens gamle lykke-månesten, som Nour fik af sin bedstemor, forsvandt i ørkenen under flugten til Jordan. Asma er sikker på, at tabet af månestenen og familiens ulykke har med hinanden at gøre. Nu sidder Asma for det meste hjemme i den lille lejlighed. Hun er trist og indelukket.

Nour beslutter sig for at give Asma glæden tilbage, så hun får lyst til at komme i skole igen. Men hvad skal hun stille op?

Lydbøger og læsetræning

Elevbogen egner til differentieret læsetræning og til at blive brugt i danskundervisningen på forskellige måder.

Bogen er på 64 sider med stor skrift. Teksterne har varierende længde og lix: Selve hovedfortællingen egner sig som selvlæsning for gode læsere i anden klasse og opefter. Men bogen rummer også tre små, sjove eventyr af Bodil El Jørgensen (inspireret af 1001 Nat), som er skrevet til selvlæsning for 1.-2. klasse.

På hjemmesiden kan svage læsere desuden få læsestøtte. Både hovedfortællingen de tre læselet-eventyr ligger tilgængeligt som onlinebøger, der både har tekst og oplæsning. I kan også høre fortællingerne som lydbøger – og bogen egner sig også godt til højtlæsning i klassen.

Masser af faktastof i små bidder

 Or16248

Bogen rummer også masser af godt faktastof om mange sider af livet og naturen i Jordan – og dagligdagen for de syriske flygtningebørn. Det er skåret op i små, overkommelige bidder i form af billedtekster, bokse og temasider, som knytter an til emner fra fortællingen – og til emner, som eleverne møder i arbejdet med mange af opgaverne.

Bogen er gennem-illustreret med flotte fotos fra Jordan af fotografen Jeppe Gudmundsen-Holmgreen og med fabulerende illustrationer af tegneren og tegnefilms-instruktøren Dorte Bengtson, der bl.a. er aktuel som instruktør på Vitello-filmene.

 Buk18 Elevbog (1)